top of page

10 tipů co dělat, když je toho na nás "moc"

V životě každého z nás se objevují období, kdy je toho na nás prostě moc. Jedeme na autopilota a věříme, že to brzy pomine. Když už máme pocit, že nemůže být hůř…boom. Další fuck-up. Omlouvám se, ale sami uznáte, že v těchto chvílích je nejúlevnější si nahlas zanadávat. Vědcům z Univerzity v Keele se to podařilo dokázat a popsali tento jev jako hypoalgetický efekt – nadávky nám prostě pomáhají snášet bolest.


Můžeme mít pocit, že se topíme. Každý stimul nás noří hlouběji a hlouběji. Máme na noze uvázanou velkou kouli stahující nás ke dnu. Vlastně to není jedna koule, je to shluk malých těžkých koulí, které se jednotlivě mohou zdát zanedbatelné, ale dohromady mají obrovskou sílu. Cítíme se jako Pepek námořník bez své posilující dávky špenátu. Jako superman v blízkosti kryptonitu. Přestáváme volně dýchat, zapojujeme režim přežití. Jak dlouho to vydržíme? Dochází nám dech…


V těchto chvílích bychom nejraději zmizeli z reality, odjeli někam daleko, zavřeli se na nějaký čas před celým světem. Ale často nám to situace neumožňují. Přirozeně. Kdo z nás má možnost vzít si ze dne na den 2 týdny dovolené, opustit všechny závazky a říct „ádijé“… A tak si musíme hledat kotvy, alespoň malé záchytné body, které nám pomohou situaci lépe snášet. A ty těžké koule trochu nadlehčit, než se nám podaří je úplně odříznout.


Přinášíme 10 tipů, které mohou usnadnit náročné období:


1. Udělejme si alespoň na chvíli čas pro sebe

Můžeme relaxovat, pustit si meditaci, číst oblíbenou knížku, poslouchat hudbu, nebo jen tak koukat z okna. Každý z nás má něco, co mu pomáhá. Tak si to dávejme aspoň 5 minut denně.

 
2. Sdílejme

Pod hordou povinností nebo starostí často odříkáváme setkání s přáteli. Ale právě pokec s kamarádkou u dobrého kafe nebo s kamarádem u piva (dosaďme si každý, co máme rádi) může být hojivý. Už jen to, že o svým starostech mluvíme a sdílíme je s ostatními, je léčivé.

 
3. Opatrně s množstvím alkoholu

V náročných situacích máme tendence sahat po sklence něčeho dobrého. Pokud zůstane u jedné, může nám to pomoci se uvolnit. Ovšem vysoké dávky alkoholu ještě více oslabují náš organismus. A to je pravý opak toho, čeho chceme dosáhnout.

 
4. Zkusme fyzickou aktivitu

Někdo rád běhá, plave, nebo se jen tak protáhne. I krátká procházka má blahodárný účinek. Člověk přijde na jiné myšlenky a může si na chvíli užít endorfinovou dávku štěstí.

 
5. Nádech, výdech… Zastavme se

Ráno vstaneme a z naší hlavy se stává vroucí kotel myšlenek se vším, co musíme udělat a zařídit. Nebo nás zahrnou katastrofické scénáře situace, kterou zrovna prožíváme. Zkusme se zhluboka nadechnout, vydechnout. A znovu. Zastavme se a udělejme v tu chvíli něco pro sebe.

 
6. Plánujme

Nemusíme se zabývat všemi těžkostmi nadcházejícího období, zkusme si toho slona naporcovat. Sepišme si na papír všechny úkoly, které musíme udělat a rozplánujme si je podle priorit. Zamysleme se, jestli můžeme něco úplně vypustit nebo předat kolegům v práci a rodině. Pomůže nám to urovnat si myšlenky a snížit napětí.

 
7. Dovolme si odmítat

Ne, nemohu zavést strýčka na letiště. Ne, nemám čas vzít další práci nebo se zapojit do nového projektu. Nemůžu vzít kamarádku na nákup, protože se jí rozbilo auto. Za jiných okolností bychom rádi pomohli, ale sami toho teď máme moc. Jednoduché odmítnutí nám může leccos usnadnit.

 
8. Mějme soucit sami se sebou

Dovolme si přiznat, že situaci nezvládáme. A je to naprosto v pořádku. Masku siláka, který všechno vydrží, můžeme v soukromí odložit. Až budeme mít chvilku pro sebe, řekněme si nahlas, nebo napišme na papír pocity, které zrovna prožíváme. Klidně si zanadávejme, hojivé efekty už známe. Mějme soucit sami se sebou a poskytněme si sebepéči.

 
9. Hodně spěme

Když málo spíme, jsme více unavení. Asi každý z nás už na nedostatek spánku dojel. Nebo se v noci pětkrát probudíme a koukáme do stropu, pokud se nám vůbec podaří usnout. Stanovme si určitou hodinu, kdy půjdeme spát. Sovy to budou mít asi později než skřivani, ale všeobecně se doporučuje spát alespoň 8 hodin denně. Daří se nám to? Pomoci může uklidňující čaj, bylinná koupel nebo aromaterapie. Ideálně vůně růže nebo jasmínu.

 
10. Buďme o krok dopředu

Když víme, že ráno musíme brzo vyrazit, nachystejme se už večer. Připravme si oblečení. Nabijme mobil, notebook a chytré hodinky. Dejme dohromady věci, které budeme potřebovat. Ráno se už tím nemusíme zabývat a vybité baterie nebo zapomenuté věci nás během dne nezaskočí.


A až se nám podaří překonat nejnáročnější období a ty těžké koule u nohy postupně odřezávat, oslavujme. Poděkujme přátelům, rodině nebo kolegům a kolegyním za to, že při tom všem byli s námi. Podělme se s nimi o to, co nám pomohlo. Nikdy nevíme, komu dalšímu tím můžeme pomoci my. Pojďme udělat řetězovou reakci malých kotviček, které pomohou zůstat nad vodou nám všem. Pojďme zvládat náročné situace společně.







103 zobrazení
bottom of page